Een nieuw interview op de ‘groene-ouders-aan-het-woord-rubriek’! Hier nodig ik (groot)ouders, verzorgers, … uit om te vertellen over hun groene avonturen, hun duurzame ontdekkingen, waarmee ze worstelen, hun groene lifehacks, … Vandaag doen we een babbeltje met Anali, van ecowithkids . Zin om zelf eens in deze GreenKit rubriek te schitteren? Let me know! #samensterk


Anali kon het zich eerst niet echt voorstellen, dat ze zo ver zou gaan in het ecologisch leven. Toen haar man haar de blog van Green Evelien toonde, lachte ze het zelfs weg. Maar stiekem werd ze toch nieuwsgierig en ging ze aan het lezen. En zoals ze het zelf verwoordt: Life took a turn. Nu valt ze onder de categorie ’zeker geen hippe, wel tolerante, efficiënte duurzame consument, maar nog geen gevorderde’. Lees haar verhaal en ontdek haar tips!


Als kind groeide haar hart voor de natuur, maar in haar eigen gezin maakte ze de klik pas toen ze zelf kinderen kreeg. Anali en haar man hebben 2 dochters. Zij zijn ondertussen 2 enthousiaste groene ‘strijdertjes’ die hun mama aanmanen om niet te lang te douchen en zelf steevast plastic zakjes weigeren. Voor Anali is het fijn te merken dat de meisjes een bewuste start nemen. Want we weten allemaal dat goed begonnen half gewonnen is.


Helemaal zero waste doen ze niet. ‘Perfect’ (qué?) moet ook helemaal niet. Dit gezin gaat liever voor haalbaar. Want elke kleine stap telt. Daarom hoopt Anali dat ze, door eerlijk te vertellen over hun successen én hun mislukkingen, anderen kan inspireren met hun tips.


Groene succesjes, groot en klein


Transport is een duurzaam dingetje in Anali’s gezin. Ze zoeken eerst uit of ze ergens geraken met de fiets of het openbaar vervoer. Als dat niet blijkt te lukken, wordt de auto pas overwogen. Een goeie mindset! Vliegen hoeft niet voor hen.


Ook bij het eten wordt de denkwijze omgedraaid: ze eten meestal vegetarisch en af en toe komt er vlees of vis bij. ‘Koekjes en brood zijn ook altijd zelfgemaakt.’ Anali staat zelfs wel eens andere dingen dan eten te ‘kokkerellen’: ze maakt zelf ecologische poetsproducten.


In de winkel gaan ze voor verpakkingsvrije producten, bio en lokaal. En eens die dingen gekocht zijn, zorgt het gezin er thuis nauwlettend voor dat er geen eten verspild wordt. Ook hun waterverbruik, elektriciteit, … worden in het oog gehouden.


En ook al eens een mislukking hier of daar


‘Dat je soms denkt dat je een duurzaam keuze hebt gemaakt, maar later ontdek je dat het toch niet zo duurzaam is.’ Dat vindt Anali best frustrerend. Zo twijfelt ze of ze haar yoghurt best in plastic potjes of glazen flessen koopt. En of het gebruik van essentiële olie wel ecologisch is.


Het is voor haar ook soms moeilijk om het evenwicht te vinden tussen het ideale plaatje in haar hoofd en de werkelijkheid. Zal ze toch herbruikbare luiers blijven gebruiken hoewel haar kindje het soms lastig vindt? Heeft ze de tijd om die fietstocht van 30 minuten te maken voor een verpakkingsvrije winkel? Het is soms wat afwegen.


Meewerken of tegenwerken?


Gelukkig is haar omgeving helemaal mee. Anali’s man is soms zelfs de duurzame trekker van het gezin, een vat vol ideeën over hoe ze dingen op een andere manier kunnen aanpakken. De kinderen gaan met plezier aan het ‘ecologisch knutselen’. Zie je op de foto wat voor leuks ze zelf maken?


Oké, familie en vrienden lachen wel eens met hun ‘gekke gewoontes’, maar Anali ziet dat ze uiteindelijk toch ook kleine duurzame veranderingen in hun leven doorvoeren, of zich bewuster zijn van hun impact. Daarom vindt ze het geen enkel probleem om smakelijk mee te lachen met hun grapjes!😉


Deze dame wordt ook telkens blij als ze ziet of hoort dat zo veel mensen met duurzaamheid bezig zijn. Ze is dan weer minder enthousiast als ze merkt dat die duurzaamheid door winstgedreven bedrijven misbruikt wordt. En heel soms vraagt ze zich af of dit allemaal de moeite is. ‘Maar ik hoop van wel.’


Dé groene tips van Anali, blogster op ecowithkids


De fiets en fietskar zijn onmisbaar. Het geeft hen de vrijheid om te bewegen met de kinderen, op een milieuvriendelijke manier inkopen te doen, of zelfs grotere aankopen te vervoeren. En wat er altijd te vinden is in die fietskar? Een herbruikbare winkeltas!


Verder wil ze graag ‘grootmoeders tips’ uit de vergetelheid halen, want die zijn vaak – onbedoeld – ontzettend duurzaam. Wat had je gedacht van wassen met wilde kastanje of klimop? Anali stond te popelen om het eens uit te proberen!

Anali probeert online voor anderen tips te verzamelen, met een focus op snel, goedkoop en gemakkelijk! ‘Veel mensen hebben niet veel tijd om duurzamer te zijn, maar als het snel en gemakkelijk is, dan hoop ik dat ik ze kan overtuigen 😉.’


Ga maar eens piepen op haar blog Ecowithkids of haar FB-pagina!ertel, vertel, vertel!

Interessant artikel? Deel het!

Share by: