Geef je kind een geschiedenis met de hulp van Studijoke


Ik ontdekte iets speciaals. Dankzij een tv-programma. Dat gebeurt niet vaak, want meestal zijn zo’n tv-programma’s puur voor het vertier en afleiding, maar af en toe zit er eens iets tussen dat toch een kleine shift veroorzaakt. Laat me even uitleggen waarom die ene ontdekking belangrijk voor me is, want als toekomstige of kersverse ouder is het ongetwijfeld ook iets voor jou!

Zelf ben ik een hamsteraar. Een hamsteraar van spulletjes die ooit eventueel nog eens gebruikt zouden kunnen worden. Misschien. En ik ben ook een hamsteraar van herinneringen. Die zitten dan in de vorm van kindertekeningen, kattebelletjes en andere schijnbare onbenulligheden die ik allemaal bijhoud. Natuurlijk hou ik ook absoluut graag bij welke gekke dingen mijn kinderen zeggen en doen. Want dat zijn de mooiste herinneringen voor mij.

De ontdekking

En nu ik dat tv-programma gezien heb, begrijp ik eindelijk waarom ik dat eigenlijk doe. Dat tv-programma, dat was Het Huis. Met kok Wim Lybaert. Wim vertelde dat hij élke tekening van zijn kinderen bijhoudt, dat hij zelfs minutieus de datum erop noteert. Dat elk hobby-diplomaatje een plekje krijgt in de herinneringendoos die hij voor elk van zijn 3 kinderen vult. En hij legde meteen even uit waarom hij dat doet en toen vielen voor mij de puzzelstukjes ook in elkaar...

Nu komt het. Nu gaan we het weten! Waarom houdt Wim al die dingen bij? Waarom doen jij en ik dat ook? Wat is het nut eigenlijk? In het tv-programma bladerde hij op een gegeven moment in een werkstukje van school. Hij moest toen - als 10 of 11-jarige - zijn eigen levensverhaal schrijven. En hij ontdekte door het herlezen dat de dromen die hij toen als kind had nog mooi samenvallen met wat hij nu in zijn leven doet. Dat hij als kind zelfs zijn passies en interesses van vandaag al in zich droeg. 

En dát is het. Dat is waarom Wim, ik en jij dat alles graag willen bijhouden. Wim hamstert herinneringen omdat hij het belangrijk vindt dat zijn kinderen weten wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Omdat ze zichzelf dan beter kunnen begrijpen. En dat het ook fijn is om te weten hoe de generatie vóór jou was, want dat dat jou als persoon ook helpt. Zo weet Wim zelf ook heel erg veel over zijn grootouders en zo kan hij zichzelf - met zijn talenten, maar even goed zijn vervelende kantjes - beter in z’n eigen geschiedenis plaatsen, zijn handelingen beter begrijpen en ook milder zijn voor zichzelf. Hij wéét waar hij vandaan komt.

De appel valt niet ver van de boom

Waarover kinderen het al-ler-liefste al-les weten en waarover ze dus ook 1007 vragen op je afvuren? Over hoe zij als baby waren! Wat deed ik graag? Hing de spaghetti tot in mijn haar als ik zelf probeerde te eten? Wat was mijn favoriete boekje? Wat is het grappigste dat ik ooit deed? En mijn eerste woordje, wat was dat? 

Want we zijn allemaal benieuwd naar vroeger. Je kindjes, maar jij toch ook?! Heb jij ook al niet aan één van je ouders gevraagd of dat koppige gedrag van jouw kleine schattebout iets is waarmee jij als kind je ouders ook de gordijnen injoeg? Of jij als peuter ook zoveel krakkotjes verslond? Of jij ook zo graag boeken las. Ouders met een olifantengeheugen kunnen vragen over die waardevolle details meteen beantwoorden, maar er zijn ook ouders zoals ik er eentje ben: met een geheugen vol gaten…

Studijoke helpt je een handje

Wie de kleine geschiedenis van z’n kindjes graag wil bewaren, kan bij Studijoke terecht en dat is een fijne stimulans om er écht mee aan de slag te gaan. Want zo’n mooi boek om alles te bewaren, nodigt je uit om regelmatig iets te noteren én er ook in te kijken. Die uitnodigende invulboeken vind je bij Studijoke, mét leuke extra’s voor wie graag creatief uit de bol gaat! 

En Studijoke betrekt zelfs graag jouw hele village om deze geschiedenis van je kind te schrijven. Dat is voor ie-de-reen een cadeau, want geef toe: Welke grootouder gaat niet spontaan staan blinken van een grootouderboekje waarin zij alles kunnen neerpennen over het 1ste jaar van hun favoriete kleinkind, over hun uitstapjes samen, gekke uitspraken en leuke weetjes? Dacht ik al. Ook voor meters en peters is er zo’n boekje om die fijne herinneringen te koesteren! I-de-aal en zeker een origineel cadeau om hen dé vraag te stellen, lijkt me. Wat denk jij?

Vandaag is de dag

Het lijkt iets onbelangrijks, al dat neerkrabbelen en bijhouden van herinneringen. Maar eigenlijk is het iets wezenlijks. Je geschiedenis registreren is een práchtig cadeau voor de toekomst. Voor jou én voor je kind.

Oké, dus we beginnen vandaag met het neerschrijven van die kleine geschiedenis van je ukkepuk. Welke gekke, warme, fijne, zotte, avontuurlijke herinnering(en) koester jij? Laat het weten in de reacties!!

En oh ja, ben je benieuwd hoe Studijoke dit alles duurzaam aanpakt? Dat kan je lezen in de blog Met Studijoke bewaar je herinneringen!

Vlug naar Studijoke! >>>


Dit blogbericht kwam er dankzij de fijne samenwerking tussen Studijoke en GreenKit. In de 6e editie van de GreenKit ontdekkingsdoos vind je een leuke mijlpalenkalender! #publiciteit

Interessant artikel? Deel het!

Share by: