Circulaire economie. Niet meteen het eerste woord dat bij je opkomt als je begint na te denken over wat je allemaal nodig hebt voor dat kleine wondertje van je. Maar waarschijnlijk komt er meer van dat circulaire in huis dan je denkt. En maar goed ook!


Use it


Eigenlijk komt dat dure woord – circulaire economie – erop neer dat we er met z’n allen voor zorgen dat spullen niet te snel op de afvalberg belanden. Een deelsysteem past ook geweldig in deze filosofie. Voor boeken rennen we naar de bib, maar wist je dat er tegenwoordig zowat alles kan lenen? Een kledingbib voor zwangerschapskleren of kinderkleren, een materiaalbank om die schuurmachine uit te lenen zodat je je oude babybedje kan opsmukken, een babytheek voor… zowat alles wat je nodig hebt voor een baby! En een speelotheek om spelletjes uit te lenen voor grote broer of zus. En wie weet wat de buren allemaal te leen hebben!


Pass it on


Maar we moeten zelfs niet altijd op andere organisaties wachten. We kunnen bijvoorbeeld pre-loved kleren kopen voor onszelf én ons kleintje. Want die ukjes groeien toch uit die schattige kleren als je je heel eventjes hebt omgedraaid! Ga dus zeker eens polsen bij vrienden en familie of zij nog te kleine kinderkleertjes hebben slingeren. Of duik een hippe tweedehands klerenwinkel binnen, ga op rommelmarktjacht! En vergeet achteraf de kleren van jouw kleintje niet door te geven of te verkopen.


Waar je natuurlijk ook meteen aan denkt bij baby’s is luiers. Wasbare luiers passen helemaal in de circulaire economie. In plaats van bij elke vuile of natte poep een luiertje in de vuilbak te mikken, kan je wasbare luiers jarenlang gebruiken. Bij je eerste kotertje, tweede kotertje én zelfs bij een derde! Toen wij bij vrienden verkondigden dat we voor wasbaar geluier gingen, werden er meteen weddenschappen vastgelegd. Maar we hielden vol en de wasbare luiers die wij aankochten, hingen rond 2 poepjes in ons eigen huis, rond de poep van een bevriend koppel in Noorwegen én binnenkort weer rond andere pasgeboren billetjes. Lief voor het milieu, je baby én je portemonnee, hoezee!


Pimp it


Als je innerlijke Handige Henry(iette) er zin in heeft, kan er zelfs nog meer. Had je al eens gedacht om een oud kinderkamermeubeltje te pimpen in plaats van een nieuw te kopen? Een likje verf doet vaak wonderen. Bij ons wordt de commode uit mijn kindertijd nog steeds gebruikt. Nostalgie troef. Onverwoestbaar, die dingen!


Heb jij wel zin in een compleet tweedehandse geboortelijst, maar geen zin om er zelf achteraan te gaan, te versleuren, te schuren en te verven en te meten en te passen en te … Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je kan dat … laten doen door een paar geweldige madammen met echte speurneuzen, een verfkwast die vergroeid is met hun linkerhand en een schroevendraaier die vanzelf uit hun rechterduim klikt. Nee, serieus, er zijn écht een paar geweldige dames die een op maat gepimpte tweedehands geboortelijst voor jou bij elkaar sprokkelen!


Less is more


Wat ook helpt natuurlijk, is minder afval te veroorzaken, door bv dingen te kopen zonder verpakking die je na éénmalig gebruik weggooit. Lees ook  7 tips voor een met minder afval en ‘Earth overshoot day’. Sommige tips overlappen met de tips hier, maar je gaat er zeker ook nog nieuwe inspiratie vinden!


Denk jij al in cirkeltjes voor je baby? Deel hieronder je ervaringen en tips!

Interessant artikel? Deel het!

Share by: