Zeer vervelend dat dat is. Liggen woelen. Nog eens draaien. Die buik mee verhuizen in bed. Slapeloos in je bed liggen tijdens je zwangerschap, dat is geen pretje. Want als je een beetje een piekeraar zoals ik bent, dan denk je ondertussen ook nog eens ‘het-is-wel-nu-dat-ik-nog-lekker-moet-slapen-he-want-als-dat-kleintje-er-eenmaal-is…’ Tijd voor wat tips dus!


Dag en nacht


Een goede nachtrust, dat begint al overdag. Hoe aanlokkelijk ze ook zijn, probeer die dutjes overdag een ietsiepietsie beetje in toom te houden. Pas op, pas op, je gaat mij niet horen vertellen dat er niet gedut mag worden overdag, he. Zwanger zijn is nu net hét excuus om lekker te doen wat goed voelt voor jou! Dit gezegd zijnde… Spreek jezelf toch ietwat streng toe als je aan je zoveelste dutje van de dag wil beginnen.


Bewegen kan ook wonderen doen. Een wandelingetje bijvoorbeeld. Geef dat lijf van je overdag genoeg te doen – maar niet overdrijven, he! – zodat het ‘s avonds lekker moe is. Sporten vlak voor je gaat slapen (voor zover dat nu nog mogelijk is natuurlijk) is geen al te best idee. Je lichaam krijgt daar nog een paar uurtjes een energieboost van en dan lig jij daar vannacht weer slapeloos naar het plafond te staren. En laat dat nu nét zijn wat we willen vermijden!

 

Je hoogsteigen slaapritueel


Een vast ritme doet iedereen deugd. Op hetzelfde uur gaan slapen en op hetzelfde uur uit je bed. Lekker saai. Maar bon, alles voor een goed nachtrust, toch?


En je lijf – zwanger of niet – moet ‘s avonds ook duidelijk de boodschap krijgen dat het slaapjestijd is. En wat werkt er dan beter dan een uitgebreid avondritueel? Het leuke daarvan is dat je het helemaal zelf mag invullen, als je het maar ietwat consequent volhoudt! Buik insmeren. Nog even lezen. Voetmassage krijgen. Samen jullie dag overlopen. Zwangerschapsyoga. Een ontspannende douche. Wat jij maar wil!


En een extra tipje van de dag: een vast slaapritueel, dat werkt later ook al wel eens bij kindjes!

 

Slaapkamervoorbereidingen.


Een goed verluchte kamer kan ook nooit kwaad. Iets met zuurstof en al. En had je al eens aan planten gedacht om je slaap te verbeteren? Wie niet waagt, niet wint, he.


Zorg ook dat er in je slaapkamer niet te veel afleiding is. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je tijdens die slapeloosheid gauw nog even in je social media duikt – wat moet een mens anders als de rest van dit halfrond slaapt – maar eigenlijk zal het je geen goed doen. Het licht van zo’n schermpjes werkt niet bevorderlijk voor je slaap. Berg die gsm dus lekker ver van je bed op, dan maak je het jezelf makkelijker. Want wie gaat er nu midden in de nacht uit bed rollen om een gsm te zoeken?

 

Draaien en keren.


Op je buik slapen is geen optie meer, als je op je rug ligt, duwt er vanalles op vanalles. Resultaat? Weer die slapeloosheid. Je zij is dus waarschijnlijk de meest comfortabele optie! Dan kan je het nog een beetje beter maken door een kussen tussen je knieën te drukken. Of misschien heb je al zo’n borstvoedingskussen in huis? Haal dat dan al maar naar de slaapkamer! Je gaat blij zijn, beloofd.

 

En natuurlijk ook nog…


Geen strakke nachtkleding. Koffie en thee en al die cafeïne die erin zit zijn geen aanraders voor wie ‘s nachts een oog dicht wil doen. Water drinken overdag wel. Dan moet je alvast ‘s nachts niet te vaak je bed uit om te plassen omdat je ‘s avonds je schade hebt ingehaald.



Extra stoorzenders moeten we ook vermijden, dat spreekt voor zich. Klein zoemend gespuis is niet welkom in de slaapkamer. Daarvoor kan je deze truukjes tegen muggen in de kinderkamer ook in de master bedroom inzetten!

En ook: wie dagdroomt, heeft nachtrust.

 

Maar vraag op tijd raad


De belangrijkste tip in dit hele lijstje: heb je echt last van extreme vermoeidheid of aanhoudende slaapproblemen? Eén gouden regel: vraag raad aan je huisarts! Loop niet te lang slapeloos rond, maar zoek hulp.

 

En jij? Ben/was jij een zwangere schone slaapster? Of zie/zag je de nachtelijke minuten voorbij kruipen?

Interessant artikel? Deel het!

Share by: